HIZLI YAĞ YAKIMI İÇİN KARDİO MU AĞIRLIK MI ?

Hızlı yağ yakımı için kardiyo mu ağırlık mı tercih edilmeli? Bu sorunun cevabı kişisel hedeflere ve vücut tipine bağlıdır. Kardiyo, kalp atışını hızlandırarak ve terleterek kalori yakımını arttırırken ağırlık antrenmanı, kas kütlesi oluşturarak metabolizmayı hızlandırır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, düzenli egzersizler ve dengeli beslenme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Dünyanın En Hızlı Yağ Yakma Yöntemi

Merhaba fitcevap.com takipçileri, ben Özgür Mustafa Geldeç. Bugünkü konumuz, dünyanın en iyi ve en hızlı yağ yakma yöntemi hakkında olacak.

Öğrencilerimin Değişimleri ve Yorumları

Konuya girmeden önce, siz de benim tecrübelerimden faydalanarak antrenman ve beslenme programlarınıza hemen başlayabilirsiniz. Öğrencilerimin değişimleri ve yorumlarına bakmak isterseniz, www.fitcevap.com ‘a girerek detayları inceleyebilirsiniz.

Ağırlık Antrenmanı ve Kilo Vermek

Çoğu insan ağırlık antrenmanı yapmadan kilo vermeye çalışıyor ve bunu başarıyor, ama bununla beraber ağırlık antrenmanı yapmadığı için hem vücudunda sarkmalar meydana geliyor hem de kilo vermesi bir süre sonra duruyor. Ayrıca sadece kardiyo yaparak kilo vermeye çalışan bir kişi sadece kardiyo yaptığı sırada yağ yakımını gerçekleştirmiş oluyor. Yani eve gidip oturduğu zaman yağ yakımı devam etmiyor. Ayrıca ağırlık antrenmanı yapmadan zayıflıyorsanız, zaten kasları harekete geçirmediğinizden dolayı ve diyette yaptığınızdan dolayı kas kaybınız da olacaktır. Yani sizin verdiğiniz kilonun ciddi bir kısmı kas kaybı olarak size yansıyacaktır.

Metabolizma Hızı ve Yağ Yakmak

Önemli olan bizim metabolizma hızımızı değiştirmemizdir. Gün içerisinde hiçbir şey yapmadan yaktığımız kalori miktarını değiştirebilirsek, o zaman biz oturduğumuz yerden bile yağ yakabilecek duruma geliriz. Çünkü bir kişinin ağırlık yapmadan önce oturduğu yerden yaktığı kalori 2500 ise ağırlık çalışıp kas kütlesi elde ettiği zaman bu rakamda artacaktır.

Kas Kütlesi ve Kalori Yakma

Metabolizma hızımızın değişebilmesi için öncelikle vücudumuzdaki kas oranının artması gerekmektedir. Eğer vücudumuzdaki kas ne kadar artarsa, vücudun harcayacağı kalori yani enerji miktarı da o kadar artacak demektir. Vücudumuzda bulunan 1 kilo kas kütlesi saatte ortalama 3 kaloriye denk geliyor. Yani bir saat içinde oturduğunuz yerde hiçbir şey yapmayan 3 kilo kas, ortalama 9 kalori yakıyor.

Kalori Yakma ve Yağ Yakma

Gün içinde toplamda yaktığı kalori ise 24 x 9 = 215 kalori yapıyor. Ayda 215 x 30 = 6450 kalori, yılda 6450 x 12 = 77400 kalori yapıyor. Bu kalori miktarı da yaklaşık olarak yılda 8-10 kiloya eşittir.

Ahmet Örneği

Daha iyi anlamak için, örneğin, 1 kişi düşünelim adı Ahmet ve 120 kilo olsun. Kardiyocu Ahmet spora başladığı zaman oturduğu yerden hiçbir şey yapmadan yakacağı kalori miktarı 2700 kalori. Ahmet spora başladıktan sonra 1 yıl içinde toplamda 20 kilo vermiş. Yani ortalama 3 ayda 5-6 kilo vermiş diyoruz. Fakat bu 20 kilonun en az 3 kilosu kas kaybı olmuştur. Yani Ahmet 100 kiloya düşmüş ama vücudundaki kas kütlesinden de 3 kilo kas kaybı olmuş. Bununla beraber 100 kiloya düştüğü zaman oturduğu yerden yakacağı kalori miktarı da 2300 kaloriye düşmüş durumda.

Kardiyocu Ahmetin Durumu

Hala oturduğu yerden yakacağı kalori artmadı, çünkü kas kütlesi artmadı. Aksine kas kütlesi düştü ve ağırlık çalışmadığı için vücudunda sarkmalar oluştu. Sürekli kardiyo yaptığı için artık vücut kilo verme konusunda ona direnmeye başladı ve artık kilo vermekte zorlanıyor. Yani vücudundaki 20 kilo fazlasını vermek için çok fazla çaba göstermesi gerek. 20 kilo fazlasını verdikten sonra sürekli kardiyo ve yediklerine dikkat etmek zorunda. Kardiyo Ahmet’in 80 kiloda yakacağı kalori 2000 olarak kaldı.

Ağırlıkçı Ahmetin Durumu

Ama ağırlıkçı Hakan ile beraber ağırlık kaldırarak kilo vermeye çalışsaydı durum nasıl olurdu? Şimdi buna bakalım. Ahmet ağırlık sporuna başladığı zamandan 1 yıl sonra 20 kilo vermiş olsa. Bununla beraber kas kütlesi kaybetmek bir yana dursun, en az 3 kiloda kas kütlesi eklemiş oluyor. Yani 20 kilo vermiş 3 kilo almış durumda. Ahmet Ağırlık çalıştığı için vücudunda sarkmalar olmadı. Bununla beraber daha diri ve fit bir görünüme doğru ilerliyor. 20 kilo fazlasını da verdikten sonra diyeti biraz bozsa bile onun için sorun olmayacak, çünkü oturduğu yerden yakacağı kalori miktarı daha fazla. Ağırlıkçı Ahmet’in 80 kiloda yakacağı kalori 2500 olarak kaldı.

Sonuç

Sanırım bu örneklerle her şey anlaşılmış oldu. Metabolizma hızımızı değiştirerek, yağ yakmanın en hızlı yolu kas kütlesini artırmakla oluyor. Bunun için ağırlık antrenmanları yapmak gerekiyor. Umarım bu video sizler için yararlı olmuştur. Bana destek olmak isterseniz, kanalıma abone olup videolarımı beğenerek bana destek olabilirsiniz. Ayrıca, fitness uzaktan eğitim ile benden antrenman programı ve beslenme desteği almak isterseniz de www.fitcevap.com ‘a girerek başvuru formunu doldurabilirsiniz. Esselamu aleykum ve rahmetullah.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir