FULL BODY VS SPLİT BODY
Tam vücut antrenmanı ve bölünmüş vücut antrenmanı, sporcuların gücünü ve kaslarını geliştirmek için kullandıkları iki farklı antrenman yöntemidir. Tam vücut antrenmanı, vücudun tüm bölgelerine odaklanırken, bölünmüş vücut antrenmanı, sporcunun farklı bölgelerine farklı günlerde odaklanmasına olanak tanır. Her iki antrenman yöntemi de farklı avantajlara sahip olduğundan, sporcunun hedeflerine bağlı olarak seçim yapması gerekmektedir. Tam vücut antrenmanı, genel fitness seviyesini artırırken, bölünmüş vücut antrenmanı, kas gelişimini hedefleyen sporcular için daha etkilidir. Hangi antrenman yöntemini seçerseniz seçin, uygun beslenme ve dinlenme ile desteklenmesi önemlidir.
Full Body mi Split Body mi?
Selamun aleyküm fitcevap.com takipçileri ben özgür mustafa geldeç bugün yine sizlerle beraber çok tartışmalı bir konu olan full body mi yoksa split body mi konusunu konuşacağız.
Konumuza geçmeden önce arkadaşlar benimle çalışan kişilerin değişimlerine göz atmak isterseniz www.uzaktanpt.com ‘a girip detayları inceleyebilirsiniz.
Ayrıca bu videonun şimdiden size yararlı olacağını düşünüyorsanız beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
Full Body ve Split Body Nedir?
Gelelim konumuza arkadaşlar, öncelikle full body ve split body ne demek bunu inceleyelim. Full body demek yani vücuttaki tüm kas gruplarının çalıştırılması anlamına gelmektedir arkadaşlar. Split body ise belirli bölgelere odaklanarak çalışma anlamına gelmektedir.
Full Body mi Yoksa Split Body mi?
Peki full body mi daha iyi yoksa split body mi? Arkadaşlar bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Antrenman programları böyle direk şu daha iyi bu daha iyi şeklinde değil, programı yapacak olan kişinin anatomik yapısı, hormon düzeni, spor geçmişi, metabolizma hızı, beslenmeye ayıracağı maddi imkan, psikolojik durum vb. gibi birçok etken göz önüne alınarak yapılmalıdır. O yüzden kesin olarak şu iyidir veya bu iyidir diye bir şey söz konusu değil.
Full Body ve Split Body Avantajları ve Dezavantajları
Fakat genel olarak binlerce öğrencimde izlediğim yolu sizlere anlatmaya çalışacağım. Öncelikle full body ve split body arasındaki avantajlara ve dezavantajlara bakacak olursak şunları diyebiliriz:
Kalori Yakımı
Birincisi full body de tüm vücudu çalıştırdığımız için daha fazla kas lifini harekete geçireceğimizden dolayı daha çok kalori yakmış olacağız fakat bu kalori miktarı split bodyden çok çok yüksek değil. Yani aralarında uçurum yok.
Hormon Salınımı
İkincisi full body de daha fazla kas lifini harekete geçireceğimizden dolayı hormon salınımı olarak daha çok hormon salınımı olacak, fakat yinede aralarında uçurum olmayacak.
Antrenman Sıklığı
Üçüncüsü haftanın 4-5 günü spor yapacağınızı göz önünde bulundurursak full body’i peş peşe günlerde yapmak overtrain olmanıza sebep olabilir. Yani siz bugün tüm vücudu çalıştırdınız. Ve hiç dinlendirmeden yarın tekrar çalıştırıyorsunuz. Bu şekilde çalışmak mantıksız olacaktır. O yüzden bu noktada split body çalışmak ve iyi dinlenmek daha mantıklı olacaktır.
Ağır Kilo için Risk
Dördüncüsü fullbody’de tüm kas gruplarına yükleneceğimizden ve gücümüzü tüm vücudumuza dağıtacağımızdan dolayı, fazla ağır kilolara girme ihtimalimiz söz konusu değil. Fakat split body’de belirli bölgelere odaklanacağımızdan dolayı ağır kilolara girme ihtimalimiz yüksek.
Hareketler
Beşincisi Full body’de tüm kas gruplarını çalıştıracağımızdan dolayı her bölgeye maksimum 2-3 hareket yapmak zorunda kalacağız, yani hareketlerimizde sınırlı olmuş olacak, fakat split body’de belirli bölgelere 4-5 hareket bazen 6 hareket bile girebilme şansınız olacak. Böylece hareket farklılıkları kasların farklı bölgelerini de çalıştırmanıza yardımcı olacak.
İyileşme Süreci
Altıncısı antrenman sıklığına bakacak olursak eğer, bacak hariç diğer bölgeler ortalama 48 saat içinde iyileşme sürecini tamamlıyor yani bu da 2 gün demek oluyor. Örneğin siz bugün akşam saat 8 de idmanı bitirdiyseniz ertesi gün akşam 8 de iyileşme süreci tamamlanmış olacak. Yani siz bugün göğüs önkol yaptıysanız, göğüste triceps çalıştığından dolayı yarın triceps çalışmamalısınız, ayrıca önkol çalıştığınızdan dolayı yarın sırt çalışmamalısınız çünkü sırtta da biceps çalışıyor. Yani siz otomatik olarak 1 gün dolu 1 gün boş yapmanız gerekecek.
Sonuç
Bu noktada Türkiye’de salonların çoğunluğu Pazar günleri kapalı olduğundan dolayı, bir antrenmanı mecbur üst üste getirmeniz gerekiyor. Yani split body antrenmanlarında pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi gibi çalışmış olacaksınız. Böylece her kas grubunu 1 kez çalıştırıp 4. gün de istediğiniz