Kas Hafızası Sinir Sisteminiz Tarafından Saklanır mı?
Kas hafızası, kaslarımızın öğrenilen hareketleri hatırlama yeteneği olarak tanımlanabilir. Peki bu hafıza nasıl saklanır? Kas hafızası, sinir sistemi tarafından saklanır ve kasların hareketleri hakkında bilgi saklayan sinirler tarafından yönetilir. Düzenli egzersiz yapmak ve kaslarımızı düzenli olarak çalıştırmak, kas hafızasını geliştirebilir ve daha efektif bir spor performansı sağlayabilir. Bu nedenle, düzenli spor yaparak kaslarımızın hafızasını güçlendirmek son derece önemlidir.
Kas hafızası, spora ara verenler için özellikle merak konusu oluyor. “Acaba hızlı bir şekilde tekrar vücut geliştirme hedeflerime ulaşabilecek miyim?”, “kaslarımı tamamen kaybettim ve işe sıfırdan mı başlamam gerekecek” gibi soru işaretlerini kırmak için kas hafızası meselesini ortaya döküyoruz.
Yazan: Dr. Bryan Haycock
Kas Hafızası Nedir?
Kas hafızası, kişi uzun süre ara verdikten sonra yeniden ağırlık kaldırmaya başladığında, daha önceki boyut ve kuvvetine dönmesi ilk kez başlayan birine kadar daha kısa sürede meydana gelmesinin gözlemlenmesine denir. Öne sürülen bir varsayıma göre, kas hafızasının kilit noktasının merkezi sinir sisteminde yattığını savunuyor; diğer bir deyişle, baştaki kas kazanımının büyük bir çoğunluğunun kas koordinasyonunda yaşanan artıştan kaynaklandığını öngörüyor. Bu koordinasyonun unutulmadığı ve bir süre sonra tekrar başlandığında eski kuvveti ve kas yapısının geri kazanılmasını kolaylaştırdığı düşünülüyor.
Piyasadaki En İyi Pre-Workout Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Protein Tozu Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Kreatin Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Gainer Takviyeleri
Piyasadaki En İyi BCAA Takviyeleri
Kas Hafızasının Etkisi
Teksas A&M Üniversitesi araştırmacıları, önceden yapılan kuvvet antrenmanının ve uzun süre sonra tekrar başlanan antrenmanın kas kütlesi ve kasılabilir (kontraktil) unsurlar üzerindeki etkilerini araştırdı. Kuyruklarına vücut ağırlıklarının %50-100 denginde ağırlıklar takılan sıçanlar, sekiz hafta boyunca merdiven tırmanmaya zorlandı. Ardından tırmanma antrenmanına 20 hafta ara verildi ve tekrar yeni bir sekiz haftalık antrenman süreci başlatıldı.