Güçlü Kemikler İçin Olmazsa Olmaz 5 Mikro Besin
Güçlü kemikler için mikro besinler büyük öneme sahiptir. Bu besinler, kemiklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi, gelişmesi, yenilenmesi ve korunması açısından hayati öneme sahiptir. İşte güçlü kemikler için olmazsa olmaz 5 mikro besin: kalsiyum, D vitamini, magnezyum, fosfor ve K vitamini. Bu mikro besinler, sağlıklı kemikler için gereklidir ve günlük diyetinize mutlaka dahil edilmelidir. Unutmayın, güçlü kemikler hayatınız boyunca sağlıklı bir yaşam için önemlidir.
Genç yaşlarda alınacak basit önlemlerle, ileri yaşlarda da sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak mümkün. Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. Vücutta kalsiyum depolarının hep dolu tutulması da sağlıklı bir kemik için gerekli. Fosfor ve kalsiyuma kemik sağlığının devamı için çalışan ikili savaşçı denilebilir. K vitamininin kemik oluşmasında etkili bir görevi var. Normal kemik gelişimin yapıtaşlarından birisi olan kolajenin oluşmasında C vitaminin rolü büyük.
Bebeklik ve çocukluk çağlarında kemik sağlığına katkıda bulunulması ileri yaşlarda oluşabilecek kemik sağlığı sorunlarını önleyebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra kemiklerimize fayda sağlayan bazı vitaminler ve mineraller de vardır. Kemik dostu vitamin ve minerallere sofranızda yer açmanız önemlidir. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak, dengeli ve sağlıklı beslenme ile kemik sağlığımıza katkıda bulunacak vitamin ve mineralleri anlatıyor:
D vitamini için en iyi yol güneş ışınlarından faydalanmak. Balık ve balık yağı da D vitamini açısından zengin. Çocukluktan başlayıp ileri yaşlara göre değişmekle birlikte hekim önerisiyle günlük 600 ile 4000 IU arasında D vitamini alınması faydalı.
Kalsiyum, somon balığı ve sütte bulunuyor. Bir yetişkinin günde 1000 mg, ileri yaşlarda ise günde 1200 mg kalsiyum alması gerekiyor.
Fosfor, koyu yeşil yapraklı taze sebzeler, baklagiller ve badem gibi kuruyemişlerde bol miktarda kalsiyum ve fosfor bulunuyor.
K vitamininin kaynakları ise yeşil yapraklı taze sebzeler, süt ürünleri, maydanoz, yeşil çay, kivi ve kuru erik.
C vitamini, brokoli, karnabahar, turunçgiller, sivri biber, çilek ve kivide bol miktarda bulunuyor.
Saydığımız vitamin ve minerallerin dengeli bir beslenme ile alınması çok önemlidir. Her birinin birbiri ile etkileşimde olduğu ve birbirinin faydasını artırdığı göz önünde bulundurulduğunda, yaşamımızdaki her alanda olduğu gibi kemik sağlığımızın korunmasında da denge en önemli unsur olmaya devam etmektedir.