Fibromiyaljide Beslenme Önerileri
Fibromiyalji hastaları için doğru beslenme hayat kalitesini artırabilir ve semptomların şiddetini azaltabilir. Protein, lif ve antioksidanlar açısından zengin gıdalar tüketmek, beyin kimyasallarını dengelemeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri almak ve rafine şekerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, yeterli miktarda su içmek ve kafein, alkol ve işlenmiş gıdaları sınırlandırmak da yardımcı olabilir. Fibromiyalji tedavisi için bağışıklık sisteminizi destekleyen, iltihap önleyici yiyecekler tüketerek sağlıklı bir diyet uygulamak önemlidir.
Fibromiyalji ve Beslenme: Ağrılarınıza Elveda Demenin Yolu
Fibromiyaljide beslenme sağlıklı hale geldiğinde, ağrıların tamamen geçtiğine veya önemli ölçüde hafiflediğine çok defalar şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Zayıflamak ve ideal beden kitle endeksine ulaşmak için beslenme danışmanlığı almak üzere merkezimize başvuran çok sayıda kişide, özellikle kadınlar arasında, en yaygın şikayetlerden biri, kronik kas ağrıları ve sürekli yorgunluk halidir.
Fibromiyaljinin sebebi tam olarak tespit edilemeyen bu ağrıların, fazla kilodan kaynaklandığı düşünülür ve kilo verince ağrıların geçmesi ya da hafiflemesi de gene aynı şekilde, bedenin taşıdığı yükün azalmış olması ile açıklanır. Oysaki durum sadece bundan ibaret değil! Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak bağırsak duvarının zarar görmesi, önce geçirgen bağırsak hastalığına ardından da bir otoimmün rahatsızlık olan fibromiyaljiye davetiye çıkarır.
Kilo aldıkça ağrılar artar, ağrılar arttıkça günlük fiziksel aktivite azalır, çoğu fibromiyalji hastası spor yapmaktan nefret eder ve yedikçe kilo almaya devam eder. Fibromiyalji, nedeni tespit edilemeyen kronik kas ağrıları ve iskelet sistemine zarar veren bir rahatsızlık olarak tarif edilir. Kişinin yaşam konforunu ve uyku kalitesini düşüren fibromiyaljinin bir otoimmün hastalık olduğu çok yakın zamanda kabul edilmiştir.
Romatizmal hastalıklar kapsamına giren ve daha çok fizyoterapistlerin tedavi konusu olarak görülen fibromiyalji, beslenme danışmanlığı alanında bambaşka bir boyutta değerlendirilir. Bize göre fibromiyalji, beslenme hatalarından kaynaklanan geçirgen bağırsak hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkan, bağışıklık sistemini yanlış uyarılması sonucu akut hale gelen ve çok sayıda kişinin farkında olmadığı, son derece yaygın bir otoimmün rahatsızlıktır.
Fibromiyalji Neden Olur?
Fibromiyaljiye yol açan çok sayıda durumdan söz etmek mümkün. Örneğin; kaza ya da ameliyat sonrası travmaya bağlı fibromiyalji gelişebilir. Romatizmal hastalıklar, genetik yatkınlık, sürekli yoğun stres altında yaşamak, yüksek inflamasyon, fibromiyaljinin sık rastlanan nedenleri arasında gösterilir. Nedeni tespit edilemeyen bir hastalık olarak değerlendirilmesinin sebebi, yukarıda saydığımız durumların