Yeni Başlayanlara: Bodybuilding Beslenme Tüyoları

Yeni başlayanlar için bodybuilding beslenme tüyoları, sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde kas kütlesi yapmak için önemlidir. Bu yazıda, düzenli bir diyet ve egzersiz programıyla birlikte uygulanabilecek en önemli beslenme stratejileri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bu stratejiler arasında yeterli protein, karbonhidrat ve yağ alımı, yeterli su tüketimi ve doğru besinleri doğru zamanlarda tüketmek yer almaktadır. Bu beslenme tüyoları sayesinde, hedeflerinize ulaşmak için vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri alabilir ve vücudunuzun kas kütlesi yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Vücut Geliştirme ve Beslenme

Vücut geliştirmeye yeni başladığımız zaman, tabii ki odağımız aktivitenin kendisi yani egzersizler oluyor. Yaptığımız egzersizi ne kadar ağır kaldırdığımız, zamanla ne kadar ağırlık artırdığımız, yapmamız gereken kardiyo ve egzersizler çok daha büyük bir odak haline geliyor.

Vücut geliştirmenin nasıl bir spor olduğuna baktığımızda ise durum tam tersi. “Kas Salonda Değil Mutfakta Yapılır!” yazımızda da bahsettiğimiz bu spor, başlıktan da anlayacağınız üzere doğru beslenme sporu. Yaptığımız antrenmanın çok işlevsel olmasını ya da işe yaramaz bir zaman kaybı haline gelmesini belirleyen şey beslenmemiz. Pek çok spor için bu geçerli olsa da, vücut geliştirmede vücudun görüntüsündeki detayların sporu olduğu için, beslenme çok daha baskın.

Bunu fark ettiğimiz zaman, antrenmanlarımız çok daha verimli geçmeye başlıyor. Tabii bunu tek başımıza fark etmemizin de zaman aldığını düşünürsek, epey zaman kaybımız oluyor. Ayrıca beslenme konusunda da, antrenman konusundaki gibi her bir ağızdan farklı ses çıkıyor. Bu nedenle de neye inanacağımızı şaşırıyoruz. Özellikle vücut geliştirmeye yeni başladığımızda, duyduğumuz her şeye inanma potansiyeline sahibiz. Bunların çoğu da maalesef bilimsellikten uzak bilgiler.

Bu bilgi kirliliğinin farkında olarak, sizlere başlangıçta bildiğinizde ve uyguladığınızda çok verimli antrenmanlar sağlayacak bazı bilgiler vereceğiz. Bu bilgilerle, vücut geliştirmeye yeni başladığınız andan itibaren çok iyi bir gelişim grafiği çizmeniz mümkün.

Yediklerinizi Sayın

Bu tavsiyeyi her zaman uygulamanız gerekmiyor. Yine de amacınızı belirlediğiniz dönemlerde, tartının da gösterdiği rakama göre gün be gün saydığınız bir periyot olmalı. Eğer yağ yakmak istiyorsanız bir dönem tartının aşağı yönlü seyredip etmediğine bakmanız gerekecektir. Hangi kalori değerinde, hangi beslenme düzeninde aşağı yönlü bir hareket olduğunu bilip o noktadan diyete başlamak stratejik olarak doğru olacaktır. Kilonuzu aynı seviyede tutmak veya kilo alarak “bulk” yapmak da isteyebilirsiniz. Yapacağınız şey yine aynı olacak.

Esnek Olun, Hile Yapın

Kendinizi yulaf, tavuk göğsü, pirinç üçlüsü ile kısıtlayarak vücut geliştiren kişi olmamanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bazı tatlar, seratonin hormonu salgılamamızı sağlar ve bu da sağlıklı bir yaşamın parçasıdır. Elbette sizleri “abur cubur” diye tabir ettiğimiz yiyeceklere yönlendirmeye çalışmıyoruz. Kesinlikle sık sık tüketin anlamına da gelmiyor buradaki tavsiye. Sadece arada bir yiyeceğiniz pizza, hamburger veya tatlı türevi bir yiyecek size iyi gelecektir. Monotonluktan uzak, renkli bir beslenme planı her zaman katı ve disiplinli bir beslenme planından daha uzun vadeli olma ihtimaline sahiptir. Uzun vadeli bir devamlılık da, beslenme konusunda bizim ulaşmak istediğimiz amaç olmalıdır.

Bolca Taze Meyve ve Sebze Tüketin

Anneniz size zorla meyve tabağı hazırladığı zamanlardaki sinirinizi belki de bu başlığı görünce tekrar tecrübe ettiniz. Maalesef, anneniz haklı. Doğru bir sindirim sistemine sahip olmak, ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri alabilmek adına taze meyve ve sebze tüketimimiz gerçekten önemli. Günün en azından bir öğününde besleyici bir salata veya güzel bir meyve tabağı hazırlamayı alışkanlık haline getirirseniz, ekstrem durumlar haricinde hem sindirim sisteminiz efektif çalışır, hem bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir hem de vitamin ve mineral eksikliği yaşamazsınız.

Karbonhidrat, Protein ve Yağı Dengeli Tüketin

Gerçek şu ki, vücudun karbonhidrata da ihtiyacı var, yağa da, proteine de. Vücudun gereğinden fazla proteine ihtiyacı yok. Vücudun bu üçlüyü doğru dengede almaya ihtiyacı var. Bu dengenin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmek için “Sporcular İçin Protein, Karbonhidrat ve Yağ Tüketim Rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz. Kısaca vücut ağırlığınız kaç ise o kadar gram yağ, onun 1.5-2 katı kadar protein ve kalan kalori boşluğunu dolduracak kadar da protein aldığ

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir