Sağlıklı Yaşam Tehdidi: Tüm Gün Oturmak!
Sağlıklı yaşam, günümüzde giderek daha çok tehdit altında görünüyor. Tüm gün oturmak, özellikle ofis işleri yapanlar için büyük bir risk teşkil ediyor. Uzun süreli oturma, obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve diğer birçok hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle, ofis çalışanları ve diğerlerinin sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli egzersiz yapması ve gün boyu oturmadan ara vermeleri gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak şarttır.
Oturmak Sağlığımız İçin Tehlikeli
Her gün yaptığınız 1 saatlik antrenmanın yeterli olduğunu düşünüyorsanız büyük yanılıyorsunuz. Sağlığınız için 1 saatlik antrenman yapmak, aktif yaşamak demek değildir. Çünkü 30 dakikayı aşan oturma süreleri aktif biri olmadığınızı gösteriyor.
Çağımızın en büyük problemlerinden biri oturmak… Çünkü uzun süreli oturmak insanın doğal yaşamda vücudunun çalışma şekli ile uyuşmuyor ve bunun sonucu olarak ne yazık ki obezite başta olmak üzere metabolizmaya bağlı problemler her geçen gün artıyor. Yetersiz beslenme, şekerli beslenme, az egzersiz yapma obeziteyi etkileyen önemli faktörlerden olsa da en çok göz ardı edilen durum; gün boyu oturmak. 30 dakikayı aşan oturma süreleri metabolizmanızın çalışma sistemini olumsuz etkiliyor. Gün sonu yaptığınız 1 saatlik antrenmanlar ne yazık ki sağlıklı bir vücut için yetersiz kalıyor.
Oturmak En Sinsi Tehlike
30 dakikayı aşan oturma süreci sonucunda vücudunuz metabolizmayı, yağ yakımını ve kan şekeri düzenlemeyi kapatır. Çünkü vücudunuz bu süreçte, yağ yakımı ve kan şekerini düzenlemeyi sağlayan lipoprotein lipaz enziminin çalışmasını azaltır. Bu durum sizin daha az yağ yakmanıza ve daha çok yağ depolamaya başlamanıza neden oluyor. Daha sonra da metabolizma kaynaklı rahatsızlıkların, tip 2 diyabetin, kalp rahatsızlıklarının ve bazı kanser türlerinin oluşmasına sebep oluyor.
Sadece Antrenman Yapmak Yeterli Değil
Antrenman yapmak aktif olmanın yerini tutmuyor. Gün boyu aktif bir yaşam genel sağlığınız için en önemli unsur. Tüm gün oturup 1 saatlik egzersiz yapan birine göre bütün gün aralıklı bir şekilde aktif olan biri çok daha sağlıklı olabilir. İnsan vücudu gün boyu diğer yırtıcılardan korunma, yiyecek için avlanma ya da üretmek için işleme eylemlerini gerçekleştirebilecek şekilde evrilmiştir. Günümüzde ise çoğumuz, devamlı hareket etmek için donatılmış olan vücudumuzu sürekli oturmaya mahkûm bırakıyoruz.
40 Dakikanın Altında Durum Ne?
2008 yılında Avustralya’da yapılan bir araştırmada, en az haftada 2.5 saat boyunca orta ve yoğun seviyede antrenman yapan 4000 kişi üzerinde çalışılmıştır. Araştırmacılar bu 4000 kişiyi 2 gruba ayırdılar. İlk grup günde 40 dakikadan fazla kesintisiz televizyon izliyor ve ikinci grup ise günde 40 dakikadan az televizyon izliyordu. Araştırma sonucunda bel kalınlıklarının, tansiyonların ve kan şekeri oranlarının günde 40 dakikadan fazla televizyon izleyenlerde daha yüksek olduğu görüldü.
30/60 Metodu
Connecticut Üniversitesi egzersiz fizyolojisi doktorası sahibi ve fitness koçu Jim Stoppani’nin önerdiği 30/60 metodu, 30 dakika ve üzeri oturma sürecinde her 60 saniyede bir egzersiz yapmayı amaçlamaktadır. Bu egzersiz sırasında tempolu koşu, merdiven inip çıkmak, squat, mekik veya esneme yapılabileceği gibi ofis ortamında yerinizden kalkıp en az 1 dakika yürüyebilirsiniz. 30/60 metodunu evde, ofiste veya dışarıda uygulayarak hareket etme motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
Unutmayın, hareketsizlik metabolizmanızı yavaşlatır ve sağlıklı bir vücut için aktif bir yaşam şarttır!