FULL BODY VS SPLİT BODY
Full body antrenmanı ve bölgesel antrenman arasındaki farkı merak ediyor musunuz? Pek çok sporcu, vücutlarında denge sağlamak için hem bütün vücudu kapsayan hem de belli bölgeleri hedef alan antrenmanları tercih etmektedir. Ancak, bu iki antrenman türünün farkları nelerdir? İşte tam da bu konuda yazımızda detaylı bilgiler yer alıyor.
Birçok sporcu, full body antrenmanları ile tüm vücudu aynı seansta çalıştırmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla, tam bir antrenman yapmak için daha kısa sürelerde daha fazla kas grubu çalıştırılır. Bu antrenmanlar, genellikle haftada 2-3 kez yapılır ve her seansta tüm kas gruplarına farklı egzersizler uygulanır. Böylelikle, vücutta homojen bir gelişme sağlanır.
Diğer yandan, split body antrenmanları ise belli kas gruplarına odaklanarak yapılan bir antrenman türüdür. Bu antrenmanlar, genellikle haftada 4-6 kez yapılır ve her seansta belli bir kas grubuna yoğunlaşılır. Böylelikle, kas grupları daha detaylı bir şekilde çalıştırılır ve kas gelişimi daha hızlı bir şekilde gözlemlenir.
Hangi antrenman türünü seçeceğiniz tamamen kişisel tercihinize bağlıdır. Unutmayın, herkesin vücut tipi ve antrenman hedefleri farklıdır. Hangi antrenman türünün size uygun olduğunu öğrenmek için uzman bir antrenörden yardım alabilirsiniz.
Full Body mi, Split Body mi?
Selamun aleyküm fitcevap.com takipçileri, ben Özgür Mustafa Geldeç. Bugün sizlerle beraber çok tartışmalı bir konu olan Full Body mi yoksa Split Body mi konusunu konuşacağız.
Konumuza geçmeden önce arkadaşlar, benimle çalışan kişilerin değişimlerine göz atmak isterseniz www.uzaktanpt.com‘a girip detayları inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu videonun şimdiden size yararlı olacağını düşünüyorsanız, beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
Full Body ve Split Body Ne Demek?
Full body demek, vücuttaki tüm kas gruplarının çalıştırılması anlamına gelir. Split body ise belirli bölgelere odaklanarak çalışma anlamına gelir.
Hangisi Daha İyi: Full Body mi, Split Body mi?
Arkadaşlar, bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Antrenman programları böyle direkt “şu daha iyi, bu daha iyi” şeklinde değil. Programı yapacak olan kişinin anatomik yapısı, hormon düzeni, spor geçmişi, metabolizma hızı, beslenmeye ayıracağı maddi imkan, psikolojik durum gibi birçok etken göz önüne alınarak yapılmalıdır. Bu yüzden kesin olarak “şu iyidir” veya “bu iyidir” diye bir şey söz konusu değildir.
Fakat ben genel olarak binlerce öğrencimde izlediğim yolu sizlere anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Full Body ve Split Body arasındaki avantajlara ve dezavantajlara bakacak olursak şunları diyebiliriz:
Full Body
- Daha fazla kas lifini harekete geçirerek daha çok kalori yakma
- Daha fazla hormon salınımı
- Over training riski
- Ağır kilolara girme ihtimalinin düşük olması
- Sınırlı hareket çeşitliliği
- Haftada 3 gün antrenman yapma imkanı
Split Body
- Belirli bölgelere odaklanarak daha fazla ağırlık kaldırma imkanı
- Daha fazla hareket çeşitliliği
- Haftada 4-5 gün antrenman yapma imkanı
- Over training riski yok
- Güçlendirilen kas grupları üzerinde daha çok çalışma imkanı
Sonuç
Split body yani bölgesel antrenman, avantajları bakımından daha avantajlıdır. Fakat eğer ki yeni başlıyorsanız, belirli bir süre boyunca Full Body antrenmanları yapmanız gerekmektedir. Zira ben benimle çalışan binlerce öğrencimde bunları deneyimledim ve gözlemledim. Belirli bir süre Full Body antrenmanları yaparak temeli sağlam atarak daha sonra Split Body’e geçtiğinizde daha fit bir görünüme kavuşabilirsiniz.
Bu noktada türkiye de salonların çoğunluğu Pazar günleri kapalı olduğundan dolayı, Split Body antrenmanlarında Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Cumartesi gibi çalışmanız gerekmekte. Böylece her kas grubunu 1 kere çalıştırıp 4.gün de ekstra istediğiniz kas grubunuzu 2. kez çalıştırabilirsiniz. Full body yapacak olursanız, Pazartesi, Çarşamba, Cuma günü yapabilirsiniz. 4.gün ise çalıştırmadığınız kas grubu olmadığı için 2.bir kas grubu çalıştırma imkanınız da olmaz.
Eğer bu videoları takip etmek istiyorsanız kanalıma abone olduktan sonra zil butonuna tıklayarak attığım videolardan anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca büyük emek vererek çektiğim bu videoların hakkını vermek için lütfen beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
Esselamun Aleyküm ve Rahmetullah.